Ootmarsum 13-14 & 15 april 2018

Dag 1 : 13 april


Vertrek om 06.30 u met 32 Leeuweriken richting Ootmarsum.
Na heel wat gezellig gekeuvel en goede uitleg door onze fantastische gids Francis maken wij een ontbijtstop net over de grens.
Hierna zetten wij onze reis verder richting Deventer.
Deventer is een gemeente in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Overijssel Met 99.497 inwoners, is Deventer de derde gemeente van Overijssel en de op één grootste gemeente van Salland.
De stad is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente en is gelegen aan de rivier de IJssel. Deventer maakte in de middeleeuwen deel uit van het Hanzeverbond, een belangrijk Noord-Duits handelsnetwerk.
Na een klein begeleid bezoek aan Deventer is het tijd voor een lekkere broodjesmaaltijd met "kroket" in een gezellige bistro even buiten Deventer
Wij zetten onze reis verder door het mooie landschap richting Ootmarsum
Inchecken in het gezellige "Stadshotel" en dan onze eerste wandeling : op verkenning door het pittoreske Ootmarsum"

Ootmarsum is een stadje in Twente (provincie Overijssel, Nederland). Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Tot 2001 vormde Ootmarsum met enkele omliggende buurtschappen de gemeente Ootmarsum. In 2001 is de gemeente Ootmarsum met de gemeenten Denekamp en Weerselo gefuseerd tot de gemeente Dinkelland.
Rond 770 werd in Ootmarsum een van de eerste kerkjes in Twente gebouwd. In november 917 stierf Radboud, bisschop van Utrecht, in Ootmarsum. Ootmarsum was rond het jaar 1000 een van de grootste parochies in Twente, westwaarts strekte het zich oorspronkelijk tot en met Almelo uit.
In de middeleeuwen floreerde de handel in Ootmarsum, vanwege de gunstige ligging; zowel aan een belangrijke noord-zuid-route als aan de route West-Nederland - Noord-Duitsland. Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Vervolgens werd Ootmarsum, met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen, een vestingstad. In het kader van de Tachtigjarige Oorlogvestigden Spanjaarden zich in Ootmarsum. Zij werden in 1597 door legers van Prins Maurits uit Ootmarsum verdreven, waarna de vesting ontmanteld werd. Een kogel in de kerk herinnert nog aan dit beleg.
Ten zuiden van het stadje lag een commanderij van de Duitse Orde. Later werd dit de havezate Huis Ootmarsum. Zowel stad als Huis zijn vereeuwigd door Jacob van Ruisdael (circa 1628-1682).
De opkomst van de industrie in Twente ging aan Ootmarsum voorbij; het bleef een akkerbouwstadje. Hierdoor stokte de ontwikkeling van Ootmarsum, wat in de tweede helft van de 20e eeuw een gunstig effect had op de toeristenindustrie: het nostalgische stadscentrum doet oude tijden herleven.

Tijdens de dag krijgen wij het bericht dat de broer van Josée is overleden. Josée beslist om de reis niet verder mee te doen en heeft afgesproken dat haar zoon haar s'anderendaags komt oppikken.

Wij leven met haar mee

Avondeten (supperlekker !!) in het hotel

Dag 2 : 14 april


Na een goed en uitgebreid ontbijtbuffet staan we klaar voor onze eerste wandeling in Ootmarsum en omgeving. Het wordt een zeer aangename en mooie wandeling doorheen de mooie natuur van Ootmarsum.
Bij onze terugkeer worden we in het hotel vergast op een uitgebreid broodjesbuffet met "kroket".
Sommigen nemen in de namiddag deel aan de tweede wandeling doorheen het Natuurgebied Springendal terwijl anderen het even rustig houden en in het stadje Ootmarsum rond flaneren.
Tegen 18.30 u heeft onze hotel eigenares Tinne weer voor een mooi menu gezorgd.
Na het avondeten zitten we allen samen in de bar en spelen een partijtje Bingo.

Dag 3 : 15 april


Na alweer een goed ontbijt, tijd om de koffers klaar te zetten in de bar.
Sommigen nemen daarna deel aan de voormiddagwandeling doorheen Ootmarsum en omgeving.
Tegen 11.30 u komen we weer en is het tijd om ons nog even om te kleden in de bar.
Tijd voor alweer een prachtig middagmaal en tegen 13.00 u tijd om te vertrekken richting Eindhoven voor een bezoek aan de Philips site. We worden hartelijk uitgewuifd door Tinneke en echtgenoot.
In Eindhoven even pech gehad wegens de voetbalmatch PSV Eindhoven - Ajax. Veel straten waren immers afgesloten en wij moesten wachten tot de match begon (16:45u) alvorens door te mogen.
Eerlijk gezegd: deze Philips site is enorm en midden in de stad Eindhoven. Veel van de vroegere Philips gebouwen zijn nu gewoon opgenomen in het stadsgedeelte als kantoren, woongedeelte, winkels.....
Trouwens ook het voetbalstadion - Philipsstadion - lag midden in de Philips site. Na ongeveer een uurtje nemen we afscheid van onze "Philips" gids en rijden we verder richting Borkel en Schaft (Valkenswaard) voor ons avondmaal in Café De Zwaan.
Een enorm grote brasserie/restaurant/feestzalen en geweldig goed en verzorgd eten.
Terugkeer naar Landen en nagenieten van deze geslaagde en mooie driedaagse.

Zoals altijd : afwezigen hebben ongelijk en een dikke pluim voor Reizen Baus, gids Francis en Tinneke van Stadshotel Ootmarsum !!!!!