Busuitstap Meerle (Hoogstraten) op 23/06/2019
Tijdens deze zonnige zondag verzamelen met een dertigtal Leeuweriken aan de Kiss & Ride station Landen voor onze busuitstap naar Meerle.
Om 8u vertrekken we richting Hoogstraten in de Noorderkempen, een streek gekend om de kweek van heerlijke aardbeien. De wandelclub "De Noorderkempen" organiseert hier haar 30ste aardbeientocht. In de startzaal kan je genieten van een lekker ijsje met overheerlijke Hoogstraatse koninginnen.
Aangekomen in Meerle rond 9u30 maakt iedereen zich klaar voor aanvang van een wandeling naar ieders kunnen en vermogen.
Meerle (deelgemeente van het stadje Hoogstraten) is het meest noordelijk dorpje van de provincie Antwerpen grenzend aan de Nederlandse grens
De 6 km wandelen door het natuurgebied "DE ELSAKKER", een rustgebied voor mens en dier. Het is ook een groene oase voor vogels, amfibiën en insecten.
De overige afstanden wandelen richting Ulicoten in Nederland. Via de bossen van de "Lage Rooy" bereiken we "Jal" om zo de grens over te steken naar de controle aan de Heikant in de hangars van de firma Sprangers.
De wandelaars van de 18 - 24 - 30 km maken hier nog lussen door de Ulicotense heide en het natuurgebied "de Haldijk". De rustplaats is telkens weer bij Sprangers.
De 12 - 18 - 24 en 30 km gaan terug via de Leembeek, het Slikgat en de bossen van de Hoge Rooy naar de startplaats.
Onder een stralende zon vertrekken we voor deze mooie wandeling aan het "Raadshuis"
Het oude raadhuis met links daarvan de parochiezaal 'Ons Thuis' (1913) en rechts de jongensschool (1880). De bouw van het raadhuis werd aangevat in 1914, maar al snel weer stilgelegd omwille van de Eerste Wereldoorlog, en afgeleverd in 1919. Het herbergde de gemeentelijke administratie tot 1977 toen Meerle fusioneerde met de stad Hoogstraten. De jongensschool werd opgericht door de
lokale broeders als reactie op de (naar hun mening) te liberale schoolwet van 1879.
Even na het vertrekken zien de mooie Sint Salvatorkerk, een gotische in baksteen opgetrokken kerk die dateert uit de 15e eeuw. Opmerkelijk is een klein Spaans torentje in de linkerarm van de transept. Het interieur van de kerk bevat drie monumentale altaren, een gebeeldhouwde preekstoel en een orgel. De kerk heeft sinds 1970 de status van beschermd erfgoed en de patroonheilige is Sint-Salvador (een aanduiding voor Jezus Christus als verlosser).
Even verder botsen we op de nostalgische Heimeulen. Deze voormalige korenmolen, werd omstreeks 1840 gebouwd werd door Corneel Mertens. De molen werd in 1952 stilgelegd en bij Koninklijk Besluit van 7 december 1959 beschermd als monument. Hij onderging restauraties omstreeks 1972 en 2006.
Nog even wandelen en we komen aan de prachtige bossen rond Meerle.
Tot in de helft van de 19e eeuw was zowat heel Meerle -en wijde omgeving- ruw onontgonnen heidegebied dat grotendeels in handen was van de Hertog van Salm Salm. Door schulden en een erfkwestie moest hij een groot deel van zijn gronden verkopen. De welgestelde mand kocht toen in een klap 2000 hectare braakliggende heidegronden aan in Meerle en omgeving. De 'woeste' gronden moesten renderen en werden omgezet in bossen, akkers en weilanden. Vandaag vormt het 42 hectare grote bosgebied een belangrijke verbindingszone tussen een aantal grotere natuurgebieden in Nederland en Belg .
Deze mooie streek waarbij we constant flirten tussen België en Nederland ligt er vredig bij met enerzijds mooie bossen en anderzijds enorme weilanden en akkers en talloze grote boerderijen.
Na de controle was de tocht eerder vermoeiend door de wandeling op verkavelingswegen en onder de drukkende zon. Iedereen blij bij aankomst om uit te blazen en te genieten van een drankje en voor de meesten ook een ijsje met lekkere Hoogstraatse Koninginnen.